20 Nisan 2012 Cuma

Fesleğen










Ballıbabagiller familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türü.

Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında

kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.

Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir.

Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak ve kuru ortamları sever.

Fesleğenin yaydığı koku sinekleri uzak tutar.

Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi,

bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde

fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.

Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder