Ballıbabagiller
familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki
türü.
Yemeklerde
kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında
kalan
bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Yetişkin
fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir.
Soğuğa
karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak ve kuru ortamları sever.
Fesleğenin
yaydığı koku sinekleri uzak tutar.
Akşamları
açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi,
bebeklerin
yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde
fesleğen
saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında
sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.
Hem
taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen
yemeklerde yaygın olarak kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder